R&F tuotteiden turvallisuusohjeet

R&F Pigment Sticks® ovat puhdasta öljymaalia ilman täyteainetta, lisäaineita tai kuivaimia. Liuottimien tarpeen poistaminen tekee myös Pigment Stick® -maalauspuikkojen käytöstä turvallisempaa. Jotkut Pigment Sticks® -puikot sisältävät pigmenttejä, jotka ovat syöpää aiheuttavia nieltynä (hengittäminen, syöminen) tai imeytyneinä ihon hiertymien kautta. Näitä pigmenttejä ovat: kadmium, koboltit ja kromioksidit.

Pellavaöljy on laajasti käytetty maaleissa, maalaustaiteessa ja on ainesosa mm. useissa öljymaalaustuotteissa, niin myös R&F Pigment Sticks® -tuotteissa. Pellavaöljy on tulenarkaa ja se on hyvä huomioida työskennellessä niillä. 

Itse maalauksen pinnalta pellavaöljy ja sen aiheuttama lämpö haihtuu nopeasti, eikä aiheuta mitään vaaraa. Mahdollisesti työskentelyssä käytetyt pellavaöljyllä ja liuottimilla kastetut rätit ja materiaalit voivat hapettumisen johdosta höyrystyä kuivumisen aikana, jolloin niissä on myös itsesyttymisvaara. Kannellisen metallipurkin käyttö vähentää tulipalon vaaraa tukahduttamalla hapettumisen. Kun et enää käytä rättejä tai papereita, joilla olet työstänyt pellavaöljyä sisältävää tuotetta, huuhtele kankaat, trasselit ja paperit vedellä, jolloin pellavaöljy poistuu. Voit myös kuivattaa rätit ulkona viileässä ilmanalassa ja rättien polttaminen on eräs tapa välttää itsesyttymisvaara.

Vaikka pigmenttihiukkaset ovat liian suuria imeytyäkseen ihon huokosten läpi, pigmentti voi imeytyä ihon hiertymien kautta. On suositeltavaa käyttää suojavoidetta tai käsineitä, kun työskentelet Pigment Sticks® -tuotteiden kanssa.

Älä syö, tupakoi, juo tai pidä maalausharjoja ja -työkaluja suussa maalauksen aikana. Pese aina kätesi ennen kuin teet mitään näistä, jos olet työskennellyt Pigment Sticks®: n kanssa. Ilmanvaihto ei ole välttämätöntä, ellei käytetä liuottimia Pigment Sticks®: n kanssa. Öljyt voivat usein korvata liuottimet puhdistuksessa ja väliaineina käytettynä. Suosittelemme, että studiohuoneesi on erotettu asuintilasta, mikä vähentää pitkäaikaista altistumista mahdollisille myrkyllisille taiteilijan materiaaleille.