Encaustic Art -info

Tuon maahan Encaustic Art - tuotesarjan maalausvälineitä, värejä ja maalauspohjia. Tuotteet ovat tilattavissa verkkokaupasta ja ostettavissa jälleenmyyjiltä sekä Encaustic Art -kouluttajilta eri puolilla maata. Kouluttajat järjestävät Encaustic Art - kursseja Encaustic Art Akatemia -kurssiohjelman mukaisesti ja myös yksilöllisesti.

Mitä on enkaustiikka?

Enkaustiikka eli vahamaalaus on hyvin vanha taidemuoto. Encaustic on käännetty englanniksi muotoon "to burn in" eli "polttaa sisään". Jo muinaiset kreikkalaiset, roomalaiset ja egyptiläiset käyttivät mehiläisvahaa materiaalinaan maalatakseen kuvia mm. puualustalle tai vaikkapa muumioiden kääreisiin.

Mehiläisvaha sulaa kuumennettaessa ja sulanutta vahaa voidaan käyttää maalina. Antiikin aikoina mehiläisvaha sulatettiin hiiltä ja liekkiä käyttäen, mutta tyypilliset nykyaikaiset tavat sulattaa ja  käyttää vahaa enkaustiikkataidetta varten ovat maalausrauta, lämpökynä, lämpölevy ja kuumailmapuhallin. Kaikista välineistä löytyy esittely sivun lopussa.

Encaustic Art on todella upea tekniikka tehdä kuvataidetta

Se on niin helppoa oppia, että jokainen saa onnistumisen tunteen jo ensimmäisessä encaustic –harjoituksessa, vaikka ei olisi minkäänlaista aiempaa kokemusta maalaamisesta tai piirtämisestä!

Parasta encausticissa on se, että jokainen voi valita itse ”millä tasolla” haluaa encausticia harrastaa. Voi opetella perustaidot ja jo näillä taidoilla voi luoda paljon; tehdä pelkästään maalausrautaa käyttäen kuvia itsensä ja muiden iloksi, valmistaa itse onnittelukortit, joulukortit ym.

Toisaalta, jos ja kun mielenkiinto encausticiin kasvaa, taitoja on mahdollista kehittää monella tavalla. Voi opetella käyttämään useampia työkaluja ja saada yhä monipuolisempia teoksia aikaan. Voi innostuksensa mukaan edetä tekemään taidetta vaikka ns. tosissaan. Encaustic on iloista ja palkitsevaa, riemukasta puuhaa!

Encaustic Art sopii erittäin hyvin kouluissa, työpajoissa, työyhteisöjen Tyky-toiminnassa sekä erilaisissa taideterapioissa käytettäväksi.

Encaustic Artiin pääsee helposti mukaan

Yksi hyvä tapa on osallistua peruskurssille, hankkia Encaustic Art -aloituspakkaus ja antaa mennä uuden harrastuksen parissa. Toisille käy paremmin se että tilaa Encaustic Art Strater Setin verkkokaupasta ja seuraa maalausohjeita kirjoista tai videoilta. Starter Set -pakkauksella pääset hyvin maalauksen alkuun.

Väreistä

Encaustic Art -vahakuutioita on kaikkiaan neljäkymmentäkahdeksan eri väriä, joilla jokaisella on oma nimensä ja numeronsa. Vaikka encaustictaiteilijat saattavat käyttää koko värivalikoimaa, suuri osa käyttää vain osaa niistä ja sekoittaa niitä keskenään.

Mehiläisvahaan lisätyillä eri väriaineksilla on hieman erilaiset ominaisuudet niitä sulatettaessa. Yleisesti tummemmat värit ovat tahmeampia, kun taas vaaleat värit ovat helpommin juoksevia.

Välineistä

Maalausrauta

  • Värillinen vaha sulatetaan suoraan maalausraudan pohjaan ja kirjaimellisesti silitetään materiaalipohjalle.

Lämpökynä

  • Lämpökynää käytetään sulattamaan ja vetämään vahaa kynän kärkeen, jolloin sitä voidaan käyttää kuten kynää ja saada aikaan ohuita linjoja.
  • Lämpökynään vaihdettavia erilaisia kärkiä on mallistossa jo n. 20 kappaletta, pyöreitä, soikeita, lehden muotoisia, suorakaiteita jne.

Lämpölevy

  • Lämpölevylle laitettu encaustic -korttipohja lämpenee niin, että sille levitetty vaha sulaa ja vahaa voidaan työstää sen jälkeen erilaisin keinoin.
  • Lämpölevyllä voidaan tehdä jopa A2 -kokoisia kuvia

Kuumailmapuhallin

  • Työstettävällä pinnalla jo olevaa vahaa voidaan työstää mm. lämmittämällä ja puhaltamalla sitä kuumailmapuhaltimella samanaikaisesti, kiinnittämällä esimerkiksi painokuvia tai vaikkapa painamalla ja raaputtamalla vahapintaan erilaisia kuvioita. Myös valmiin maalauksen pintaa voidaan elävöittää useilla eri tavoilla, mm. schellack-tekniikalla. Tästä maalaustekniikasta on tehty paljon Youtube-videoita; maalareilta ympäri maailman.

Encaustic Art -mehiläisvahamaalauksessa monet työskentelyvälineistä ovat hyvinkin improvisoituja tai vaikkapa kotitaloustarvikkeita kuten esimerkiksi piparimuotti ja hiustenkuivaaja.

Moni Encaustic Art – taideteos tehdään monesti nopeasti ja lopputulokset ovat usein erittäin yksityiskohtaisia. Yksityiskohtien koko laajuuden voi nähdä vielä paremmin laajentamalla kuvaa.