Encaustic Art

Encaustic Art eli mehiläisvahamaalaus on tekniikka, jossa värillistä mehiläisvahaa sulatetaan lämmön avulla ja tällä sulatetulla värillä maalataan tai tehdään erilaisia kuvia imukyvyttömälle paperille, kankaaseen, muoviin tai vaikka puuhun.

Historia osoittaa että encaustic art on todella vanha taidemuoto ja sitä on käytetty jo ainakin 2500 vuotta sitten Antiikin Kreikassa, Roomassa ja Egyptissä. Se on erittäin kestävä taidemuoto. Museoissa ympäri maailmaa on monia muotokuvia jopa 2000 vuoden takaa, joissa on maalattu puulle mehiläisvahaväreillä.

Mehiläisvahamaalauksen hienous ja kauneus on siinä, että väriä voi sulattaa uudelleen ja työtä voi työstää kunnes on tyytyväinen lopputulokseen.

Välineet ja materiaalit

Maalausrauta 

Maalausrauta on mehiläisvahamaalauksen perustyökalu. Se on tätä varten kehitetty rauta, joka kuumenee n. 60-90 asteeseen. Vaha sulaa n 60-75 asteessa ja kovin paljon kuumemmalla sitä ei voi käsitellä ettei syty palamaan. Vaha sulatetaan suoraan raudan pohjalle ja tällä sulaneella värillä maalataan. 

Stylus eli lämpökynä  

Stylus on kuumennettava työkalu, jonka kärkeen sultatetaan vahaa. Tämän jälkeen sitä voi käyttää kynän tavoin. Lämpökynään on saatavilla erilaisia päitä, kuten harjapää tai pieniä kolmioita, neliöitä tai ympyröitä.  

Raaputustyökalu 

Metallisella raaputustyökalulla voi vahaa raaputtaa pois tietyistä kohdista ja saada näin aikaan esim. polkuja maalaukseen. Erittäin tärkeä työkalu myös signeerauksessa. 

Vahavärit

Mehiläisvahamaalaus on nimensä mukaisesti mehiläisvahaväreillä maalaamista. Encaustic Artissa käytettävät värit ovat myrkyttömiä ja puhtaita. Mm. Steinerkoulut ja -päiväkodit käyttävät näitä piirtämiseen. Mehiläisvahavärikuutioita on yhteensä 48 eri väriä. Tässä pätee myös värioppi eri värien sekoituksella saa aina lisää värejä aikaiseksi. 

Maalauspohjat

Puutalasiametalli- ja komposiitti levyjäkankaita, imukykyistä paperia, kiiltävää värillistä paperia ja kartonkia  lista on loputon  voidaan työstää vahalla tavalla tai toisella. Parhaiten mehiläisvahaa työstetään kuitenkin laadukkaalle tiiviille pinnoitetulle paperille. Tätä varten on olemassa erikokoisia ja erivärisiä maalauspohjia. 

Muut välineet

Vahan työstämiseen voi käyttää myös lämpölevyä tai kuumailmapuhallinta. Nämä ovat hyviä työkaluja varsinkin isompien pintojen tai kankaiden käsittelyyn. 

Heli Pietarinen | Encaustic Art

Minulla on kurssin yhteydessä myytävänä aloituspaketteja, joiden avulla voit jatkaa tätä harrastusta kotona kurssin jälkeen. Aloituspaketti sisältää kaiken tarvittavan: raudan, värit, raaputustyökalun ja maalauspohjia.

” Niin helppoa että lapsetkin osaavat ”

11 vuoden kokemus

5 tähden palvelu

Ekologista

Shopping Cart